Flora twojego jelita - Candida alibcans

zytrafił, albo przynajmniej chcielibyśmy się upewnić że go nie mamy, na co należy zwrócić uwagę? Jakie symptomy powinny nas zmartwić? Należy zwrócić uwagę na szereg rzeczy, często pojedyncze objawy są skutkiem różnych chorób, a

Flora twojego jelita - Candida alibcans Jeżeli stwierdzono u Ciebie grzybicę Candida, niezwłocznie zgłoś się tutaj =>

Grzybica candida - jakie są jej symptomy?

Gdy już jednak jesteśmy prawie pewni że grzyb nam się przytrafił, albo przynajmniej chcielibyśmy się upewnić że go nie mamy, na co należy zwrócić uwagę? Jakie symptomy powinny nas zmartwić?

Należy zwrócić uwagę na szereg rzeczy, często pojedyncze objawy są skutkiem różnych chorób, ale gdy występuje ich kilka na raz, to wtedy warto zapytać lekarza, czy aby nie jest to candida albicans. Do symptomów zaliczamy: wysypki, białe naloty na języku, przewlekłe zmęczenie, bóle stawów, problemy ze snem, bóle głowy, długotrwałą depresję, brzydki zapach z ust, bóle brzucha, ogromną chęć na słodycze (!) czy stany podgorączkowe. Jest ich trochę więcej, ale te są najpopularniejsze i przeważnie się łączą.

Mam nadzieję że nie potakiwałeś za często głową podczas czytania powyższej listy, jeśli jednak tak było, najwyższy czas coś z tym zrobić. Polecam udać się z wizytą do lekarza bądź poszukać jakiejś alternatywnej drogi leczenia tego niedobrego grzyba.


Metody leczenia - Wikipedia

Niezależnie od tego, na jaką metodę się zdecydujesz i czy będzie to może medycyna alternatywna, warto znać popularne środki zaradcza wobec grzybicy:

W przypadku zakażenia stosowane są następujące leki przeciwgrzybicze:

Imidazole (Azole) ? jako leki pierwszego rzutu. Przykłady: Flukonazol, Itrakonazol, Worykonazol, Posakonazol;
Polieny.
Najskuteczniejsze, ale równocześnie najbardziej toksyczne środki ? amfoterycyna B i jej mniej nefrotoksyczne pochodne: Ambisome, Amphocil oraz Abelcet używane są wyłącznie do leczenia groźnych fungemii.
Nystatyna używana jest do leczenia kandydoz powierzchownych.
Ze względu na obecność peptydoglikanu w ścianie komórkowej, aktywność zachowują także echinokandyny (mikafungina, kaspofunkgina, anidulafungina).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans


Powody infekcji candida albicans

Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.

Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.

Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!